Här hittar du uppdateringar och nyheter från företagsforskarskolan.
Vill du veta mera om Resurssmarta processer hittar du kontaktuppgifter under kontakt.
Utökat kontaktnät och kunskapsöverföring framgångsfaktorer för företagsforskarskola
Företagsforskarskolan Resurssmarta Processer har nu nått halvtid. 18 doktorand- och post doc-projekt genomförs i satsningen som ska stärka den biobaserade processindustrin.
Ny AI-satsning ska optimera massakoket
Företagsforskarskolan Resurssmarta processer satsar på AI-forskning. Med hjälp av processdata utvecklar tre post doc:s vid Linköpings universitet och Chalmers AI-stödda modeller som kan göra massatillverkningsprocessen som kallas sulfatkok mer resurseffektiv. ”Vi gör en strategisk satsning där industrins behov styr åt vilket håll forskningen breddas”, säger Merima Hasani, projektledare för Företagsforskarskolan.
”Skärningspunkten mellan akademi och industri är väldigt givande”
Zahra Baneens forskning handlar om att mäta och styra förekomsten av trädets minsta beståndsdelar, för en mer resurseffektiv pappers- och kartongtillverkning. Hon har nyligen presenterat sina resultat så här långt inom Företagsforskarskolan Resurssmarta processer.
Hallå där Klara Hackenstrass!
Klara Hackenstrass forskning handlar om att optimera massakokningen, för att få ut mesta möjliga värde av den skogliga råvaran. Hon är doktorand inom Företagsforskarskolan Resurssmarta processer och har precis presenterat sina resultat så här långt på ett halvvägsseminarium.
Stor potential för forskning kring olika lösningar för massabruk
Carolina Marion de Godoy forskar om att förbättra enhetligheten hos de fibrer som frigörs i kokaren och undersöker hur processförhållanden och trästruktur kan påverka massaframställningen. Carolina är doktorand inom Företagsforskarskolan Resurssmarta processer, där hon inom kort kommer presentera sina resultat så här långt.
Forskar för grönare massa- och pappersproduktion
Under sin uppväxt fascinerades Eashwara Raju av det stora pappersbruket i utkanten av hemstaden Komarapalayam i södra Indien. Idag arbetar han på KTH och vill som doktorand inom Företagsforskarskolan Resurssmarta processer bidra till att effektivisera och öka hållbarheten inom massa- och pappersindustrin. Eashwara djupdyker i ett rätt outforskat men viktigt processteg.